Sveise igjen kumlokk

Aldri har det vel vært så mye fokus på kumlokk som da den amerikanske presidenten Obama besøkte Norge. Alle kumlokk langs hele Karl Johans gate og rundt både rådhuset og slottet ble sveiset igjen. Alt som et ledd i sikkerheten som må være på topp når presidenter kommer på statsbesøk. Fagfolk med sveising som spesialitet hadde en vanskelig jobb, for det var vinter og is. Før de sveiset igjen alle kumlokkene var politiet nede og sjekket, og samtidig ble alle dører i avløpganger stengt. Sveising av kumlokk betyr ikke at de blir umulig å åpne igjen, men det er lett å se hvilke som er brutt opp.

Sveising er et omfattende fagområde

For de fleste av oss er sveisearbeid noe vi ikke tenker på i hverdagen, men overalt har det vært en sveiser og sørget for at ting henger sammen. Sveising er kort fortalt en sammenføyning av ulike deler som er laget av metall eller plast. De to hovedgruppene i faget et press og smelting. Ved smeltesveising må man smelte metallene sånn at de blir flytende, og sveisingen skjer når metallet har størknet. Ved press-sveising smeltes ikke metallet. Temperaturen er bare høy nok til at fugeflatene blir myke.

Når metallet skal sveises sammen legges fugeflatene mot hverandre. Flatene presses sammen mens de er varme og det oppstår en rekrystallisering. Det betyr at det dannes nye krystaller i metallet og ved sveising vokser disse krystallene over fugen. Når varmen frembringes av en elektrisk lysbue kalles det bue-sveising. Her kan temperaturen gå opp til hele 15 000 ºC, avhengig av hvilke metode som blir brukt. Bue-sveising deles igjen opp i to kategorier; metall-buesveising og gass-buesveising. En sveiser har forståelig nok en grundig og lang opplæring.

Mange undergrupper av sveisemetoder

Hovedtypene av sveising deles opp i flere ulike undergrupper av sveisemetoder. Det karakteristiske for manuell bue-sveising er at arbeidet blir gjort for hånd. Da fører man en elektrode laget av en kjernetråd langs metallet, og under sveisingen leder denne tråden sveisestrømmen. Uansett hva som skal sveises sammen, og uansett hvilke metode man bruker, er alltid sveiseforbindelsen det absolutt viktigste. Man må alltid vite hvilken type fugeform man skal velge, og man må også vite hvilken elektrodetype man trenger å bruke.

Det et ikke bare metall som må sveises sammen. Sveising er også den mest brukte metoden for å sammenføye materialer som er laget av termoplast. Her bruker man en metode som heter butt-sveising hvor delene varmes opp og deretter festes sammen. Etter hvert som plasten kjøles ned og stivner vil delene sitte godt fast. Her er det viktig at delene er rene i kuttet sånn at det ikke kommer luft mellom. Det samme gjelder for muffe-sveising. Her varmes også endene opp med egnet utstyr, som fjernes fort, og deretter monteres muffen på de varme plastrørene.

Sveisefaget handler om kunnskap og nøyaktighet

For en sveiser er det viktig å kunne vurdere arbeidet som blir gjort. I mange tilfeller kan det få katastrofale konsekvenser om sveising av rør er dårlig utført. Man må alltid vurdere om innbrenningen er god, og man må passe på å bruke riktig utstyr. De mest vanlige feilene er sår i kantene, porer i sveisen og bindefeil. Ved å bruke sveiseparamater som måler strøm og fart kan man unngå de fleste feil, og en god sveiser dobbelsjekker alltid resultatet.